Uprkos pandemiji i merama prevencije koje su podrazumevale različite uslove održavanja i kulturnih i umetničkih manifestacija, te uprkos odlaganju IFP festivala u dva navrata, ipak smo uspeli u nameri da uspešno realizujemo naš, drugi po redu, godišnji festival. Festival je shodno mogućim okolnostima i propisanim merama od strane kriznog štaba održan onlajn i to u periodu od 14. do 18. decembra. Virtuelni prostor i digitalna scena nisu umanjili interesovanje publike i stručne javnosti za planirane sadržaje i selektovani program.

Naprotiv. Predstave su izazvale jednaku ili čak veću zainteresovanost publike, nego kod klasičnog izvođenja, te je svakog dana preko 250 gledalaca pratilo program, a snimci predstava su i dalje dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu festivala, čime se dodatno povećava gledanost.

Ukupno su prikazane 3 predstave i to:

15.12. od 19h – ŠEKSPIR – NAŠ SAVREMENIK, u režiji Vide Ognjenović, kao diplomska predstava mladih glumaca sa Beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti

16.12. od 19h – NAŠA PRIČA, u režiji Branislava Lečića, kao diplomska predstava mladih glumaca sa Beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti, kao i

17.12. od 19h – JEDNO POMALO NEPRIJATNO ISKUSTVO, maestralnog glumca Rastka Vujisića (ovo izvođenje je inače namenski snimljeno za prikazivanje na IFP)

Festival je otvoren mini debatom i promišljanjem o perspektivama kulture u doba korone, najavljena je anketa o toj temi pod nazivom „Kulturom protiv Korone“, a dodeljene su i specijalne nagrade, o čemu će biti reči nešto kasnije.

Otvaranje je upriličeno 14.12. od 18h i na njemu su, pred brojnom publikom, govorili:

Dr Dušan Stojaković, pokretač festivala i selektor IFP

Ivan Topalović, predsednik UO UG Kunst Lab, koje je organizator IFP

Miljan Dumanović, član UO UG Kunst Lab, koje je organizator IFP

Mila Zavođa, Adam Studio, partner u realizaciji stručne ankete

Dr Divna Vuksanović, FDU, estetičarka kulture, i

Jelena Subotić Krivokapić, Društvo Srbije za odnose s javnošću / Univerzitet Singidunum