Blog

Inkjet ili laserski štampači, koja je najbolja opcija za firme?

04.05.2023.

Kada je u pitanju izbor štampača, postoje dve glavne vrste koje treba uzeti u obzir: inkjet i laserski štampači. Oba imaju svoje prednosti i mane, a najbolji izbor će zavisiti od vaših individualnih potreba. U ovom članku ćemo istražiti razlike između inkjet i laserskih štampača kako bismo vam pomogli da donesete odgovarajuću odluku.

Inkjet štampači

 

Inkjet štampači su popularan izbor za kućnu i malu kancelariju. Oni funkcionišu tako što prskaju sitne kapljice mastila na papir kako bi stvorili odštampanu sliku ili tekst. Inkjet štampači su generalno jeftiniji od laserskih štampača, što ih čini dobrim izborom za one sa malim budžetom. Takođe su u stanju da štampaju fotografije i grafiku visokog kvaliteta, što ih čini dobrim izborom za štampanje marketinških materijala ili prezentacija.

Jedna od glavnih prednosti inkjet štampača je njihova mogućnost štampanja u boji. Iako laserski štampači takođe mogu da štampaju u boji, oni su obično skuplji i možda neće dati isti kvalitet štampanja u boji. Inkjet štampači su takođe raznovrsniji kada su u pitanju vrste papira, jer mogu da štampaju na većem broju papira i veličina.

Međutim, postoje i neki nedostaci inkjet štampača. Oni veoma često imaju sporiju brzinu štampanja od laserskih štampača, a cena kertridža sa mastilom može da se poveća tokom vremena, posebno ako mnogo štampate. Inkjet štampači su takođe skloniji mrljanju i bledenju, tako da dokumenti odštampani inkjet štampačem možda neće trajati toliko dugo kao oni odštampani laserskim štampačem.

 

Laserski štampači

 

Laserski štampači rade tako što koriste kertridž sa tonerom za štapanje praha tonera na papir kako bi se stvorila odštampana slika ili tekst. Obično su brži i efikasniji od inkjet štampača, što ih čini dobrim izborom za štampanje velikog obima. Laserski štampači su takođe manje skloni mrljanju i bledenju, što ih čini dobrim izborom za štampanje dokumenata koji moraju da budu izdržljivi i dugotrajni.

Jedna od glavnih prednosti laserskih štampača je njihova niža cena po stranici. Iako su laserski štampači obično skuplji unapred od inkjet štampača, oni su efikasniji u korišćenju tonera, što znači da ćete morati ređe da menjate kertridže sa tonerom. Ovo može dovesti do značajnih ušteda tokom vremena, posebno ako mnogo štampate.

Međutim, laserski štampači uglavnom nisu tako dobri u štampanju fotografija i grafike kao inkjet štampači. Iako mogu da štampaju u boji, izlaz u boji često nije tako živ ili precizan kao onaj koji proizvodi inkjet štampač. Laserski štampači su takođe ograničeniji kada su u pitanju vrste papira, jer obično nisu u stanju da štampaju na sjajnom ili teksturiranom papiru.

Zaključak

Na kraju krajeva, izbor između inkjet i laserskog štampača zavisiće od vaših individualnih potreba. Ako želite da štampate visokokvalitetne fotografije i grafiku, inkjet štampač može biti najbolji izbor za vas. Ako mnogo štampate i morate da smanjite troškove, laserski štampač može biti bolji izbor. Uzmite u obzir obim i vrstu štampe koju radite, kao i svoj budžet i druge potrebe, kada donosite odluku.

 

Malex City Copy Service pruža širok izbor laserskih i inkjet štampača. Više o proizvodima možete pogledati na našem sajtu ili nas kontaktirati putem live chata.